balandis 28, 2020
lt en

Tarifinės kvotos leidžia visiškai arba iš dalies sustabdyti įprastų muitų importuojamoms prekėms taikymą. Jos nustatomos ribotam prekių kiekiui ir ribotam laikotarpiui. 

Išskiriami du šių kvotų tipai: lengvatinis ir autonominis. Tarifinių kvotų valdymui taip pat taikomos skirtingos sistemos.  

Lengvatinės tarifinės kvotos

Lengvatinių tarifų kvotų taikymas gali būti numatytas ES susitarimuose su trečiosiomis šalimis arba ES vienašališkai taikomose lengvatinėse priemonėse. Teisė pasinaudoti šia kvota suteikiama tik pateikus prekės kilmės įrodymą.

Autonominės tarifinės kvotos

Autonominių tarifinių kvotų paskirtis - skatinti ES pramonės ekonominę veiklą. Šios kvotos suteikiamos žaliavoms, pusgaminiams ar komponentams, kurių nėra ar trūksta pačioje ES. 

Tarybos reglamente 1388/2013, kuriuo nustatomos tam tikrų žemės ūkio ir pramonės produktų Sąjungos autonominės tarifinės kvotos ir numatomas jų administravimas, pateikiamas prekių, kurioms taikomos šios kvotos, sąrašas.

Daugumos tarifinių kvotų valdymas: principas „pirmas pateikei, pirmas gavai“

Daugumą tarifinių kvotų tvarko Komisijos generalinis direktoratas, atsakingas už mokesčių ir muitų sąjungą (DG TAXUD), remiantis principu „pirmas pateikei, pirmas gavai“. 

Teisinės nuostatos, reglamentuojančios šių tarifinių kvotų valdymą, yra pateiktos Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) 2015/2447 49 - 54 straipsniuose.

Informaciją apie tarifinių kvotų likučius galite rasti ES Tarifinių kvotų konsultacijų duomenų bazėje arba nacionalinėje LITAR duomenų bazėje.

Tarifinių kvotų žemės ūkio produktams valdymas: importo licencijų sistema

Kai kurias tarifines kvotas tvarko Komisijos generalinis direktoratas, atsakingas už žemės ūkį ir kaimo plėtrą (DG AGRI), naudodamas importo licencijų sistemą. Šių tarifinių kvotų valdymo nuostatos pateikiamos įvairiuose Tarybos ir Komisijos reglamentuose.

Šaltinis: Europos Komisija

Norėtumėte pamatyti praktinį kvotų taikymo pavyzdį? Žiūrėkite video!