gruodis 31, 2023
lt en
Muitų teritorija

Adobe Stock

Muitų (muitinės) teritorijoje taikomi tie patys šios srities teisės aktai ir nėra vidaus muitų ar panašių mokesčių. Pagal GATT XXIV(2) straipsnį: "...muitinės teritorija suprantama kaip teritorija, kuri reikšmingai daliai savo prekybos su trečiosiomis šalimis taiko atskirus muitus arba kitas prekybos taisykles". 

Muitinės teritorija apima sausumos teritoriją įskaitant teritorinius vandenis, vidaus vandenis ir oro erdvę. Atkreipkite dėmesį, kad pagal tarptautinę teisę:

  • teritoriniai vandenys yra 12 jūrmylių (22,2 km) ruožas nuo šalies kranto linijos (bazinės linijos);
  • vidaus vandenys apima vandenis nuo teritorinių vandenų bazinės linijos į sausumos pusę, taip pat vandens kelius, pavyzdžiui, upes ir kanalus;
  • muitų teritorija ore apima ne tik teritoriją virš sausumos ir vidaus vandenų, bet virš teritorinių vandenų - šis principas nustatytas Ženevos atviros jūros konvencijoje (1958 m.).

Žiūrėkite video "Muitų teritorija: kur ji prasideda ir baigiasi?" (2020 m.), kuriame pateikti Europos Sąjungos muitų teritorijos pavyzdžiai - kas šiai teritorijai priklauso, o kas - ne.

 

 

 

Muitų teritorijoje taikomos vienodos muitinės taisyklės ir joje nėra vidaus muitų ar panašių mokesčių. Muitų teritorija apima teritorijas įskaitant jų teritorinius vandenis, vidaus vandenis ir oro erdvę.

Pažiūrėkite video ir sužinokite:

  • Ar muitų teritorija yra tas pats, kas nacionalinė teritorija?
  • Kur prasideda ir baigiasi muitų teritorija sausumoje ir jūroje? Kaip dėl oro erdvės?

Video mokyme yra pateikiami ES muitų teritorijos pavyzdžiai.

Užduotis

Video mokymas baigiasi užduotimi, susijusia su muitų teritorija ore. Turėtumėte žinoti, kad muitų teritorija ore apima ne tik muitų teritoriją virš žemės ir vidaus vandenų, bet taip pat apima oro juostą virš teritorinių vandenų (jūroje). Šis principas išplaukia iš Ženevos jūrų teisės konvencijos (1958 m.).

Atmintinė

Pagal tarptautinę teisę teritoriniai vandenys apima 12 jūrmylių (22,2 km) nuo šalies pakrantės (bazinės linijos); vidaus vandenys apima vandenis teritorinių vandenų bazinės linijos pusėje, nukreiptoje į sausumą ir vandens kelius, tokius kaip upės ir kanalai.