kovas 19, 2020
lt en

Tai 6 taisyklės, taikomos nustatant 6 ženklų prekės kodą. Taisyklės nustatytos pasaulinėje Suderintoje Sistemoje ir perkeltos į ES kombinuotąją nomenklatūrą. 

Svarbu įsidėmėti, kad 1-4 taisyklės turi būti taikomos eilės tvarka.

1-5 taisyklės naudojamos 4 prekės kodo skaitmenims nustatyti (pozicija), 6-oji – 5 ir 6 skaitmenims (subpozicija).

1 taisyklė 

Pagal 1 taisyklę klasifikuojama dauguma prekių. Ji nustato, kad klasifikavimą lemia visų pirma pozicijos pavadinimas ir atitinkamo skyriaus ir skirsnio pastabos.

2 taisyklė, a) ir b) punktai 

2 a) taikomas klasifikuoti prekėms, kurios yra nesukomplektuotos ar nebaigtos gaminti, tačiau išlaiko baigtos prekės charakteristikas.

2 b) nurodo, kad kiekviena pozicija, kurioje minima tam tikra medžiaga, taikoma ir mišiniams ir junginiams, į kurių sudėtį ji įeina. Pavyzdžiui, nors švarkas iš odos turi medvilninį pamušalą ir metalines sagas, ši taisyklė leidžia jį priskirti 4203 pozicijai kaip odinį švarką. Jeigu prekėms, sudarytoms iš kelių medžiagų, galima pritaikyti keletą pozicijų, taikoma 3 taisyklė.

3 taisyklė, a), b) ir c) punktai

3 taisyklė taikoma, kai prekei gali būti pritaikytos kelios pozicijos. 3 taisyklės a), b) ir c) punktai taikomi eilės tvarka.  

3 a) nurodo, kad pirmenybė teikiama tai pozicijai, kuri kurioje prekė aprašyta tiksliausiai.

3 b) taikoma mišinių, rinkinių klasifikavimui pagal dalis, kurios nulemia esminius prekių požymius.

3 c) naudojama, kai prekės negali būti suklasifikuotos pagal a) ir b). Tokios prekės klasifikuojamos pozicijoje, kuri lygiaverčių pozicijų numeracijos požiūriu yra paskutinė.

4 taisyklė

Taikoma retai, dažniausiai – naujoms technologijoms. 4 taisyklė nustato, kad prekės klasifikuojamos pozicijoje, atitinkančioje prekes, kurioms jos yra artimiausios.

5 taisyklė, a) ir b) punktai

5 a) taikomos futliarų ir dėklų klasifikavimui, kurie yra specialios formos, pritaikyti tam tikriems daiktams, pavyzdžiui, muzikos instrumentų, žiūronų, papuošalų dėklai. 

5 b) nurodo kaip klasifikuoti pakavimo medžiagas, pateikiamas kurtu su supakuotomis prekėmis.

6 taisyklė

6 taisyklė taikoma nustačius poziciją. Ji nurodo, kad klasifikuojant prekes subpozicijose, vadovaujamasi subpozicijų pavadinimais ir pastabomis. 

Šaltiniai

2020 m. taikoma Kombinuotosios nomenklatūros versija, patvirtinta 2019 m. spalio 9 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) 2019/1776

Ingrida Sakalienė, Muitinės departamento Tarifų skyriaus vyriausioji specialistė, video mokymas "Prekių tarifinis klasifikavimas pradedantiesiems", 2020

Dr. Jūratė Jadvyga Gurevičienė, leidinys verslininkams ir muitinės pareigūnams „Kaip klasifikuoti prekes“, Vilnius, 2008