gruodis 11, 2021
lt en
Bendrasis sveikatos įvežimo dokumentas (BSĮD)

Photo by Tim Marshall on Unsplash

Kas yra BSĮD?

Bendrasis sveikatos įvežimo dokumentas (BSĮD) yra privalomas dokumentas saugumo kontrolei įvežant į ES šias prekes:

  • gyvūnus,
  • gyvūninės kilmės produktus,
  • augalinės kilmės produktus,
  • pašarus ir maisto produktus.

Prekės yra nurodytos Reglamento (ES) 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą 47(1) straipsnyje.

Priklausomai nuo to, kokioms prekėms skirtas, yra keturi BSĮD tipai: BSĮD-A, BSĮD-P, BSĮD-PP, BSĮD-D. Kaip pavyzdį pridedame BSĮD-PP formą pdf formatu. Formos ir jų pildymas yra nustatyti Reglamente (ES) 2019/1715 kuriuo nustatomos oficialios kontrolės informacijos valdymo sistemos IMSOC veikimo taisyklės.  

Kada ir kaip jį parengti?

Pasienio kontrolės postas (PKP) apie siuntos atvykimą turi būti informuojamas iš anksto, prieš 24 valandas. Informuojama pateikiant BSĮD Europos Komisijos prekybos kontrolės ir ekspertizių sistemoje TRACES, kuri yra IMSOC dalis.

BSĮD pateikiama informacija: prekių aprašymas jų identifikavimui ir mokesčių apskaičiavimui (pvz., kodas ir pavadinimas pagal Kombinuotąją nomenklatūrą, svoris, pakuočių skaičius), kilmės ir išsiuntimo šalys, siuntėjas, gavėjas, už siuntą atsakingas veiklos vykdytojas, PKP, siuntos numatomo atvykimo į PKP diena ir laikas, paskirties vieta, transporto priemonė ir t.t.

Taip pat turi būti pateikti lydimieji dokumentai: fitosanitarinis/ veterinarijos sertifikatai, sugautų žuvų kiekio sertifikatas, prekybos dokumentai (pvz., sąskaita, pakavimo lapas) ir t.t.

Kas privalo tai padaryti?

BSĮD parengia už siuntos įvežimą atsakingas veiklos vykdytojas - ES įsikūręs importuotojas arba jo atstovas. Veiklos vykdytojas turi turėti ekonominės veiklos vykdytojų registracijos ir identifikavimo (EORI) kodą ir būti registruotas atsakingoje institucijoje ir TRACES sistemoje. 

Kas daroma, jei PKP nustato neatitikimus?

PKP nustačius neatitikimus dokumentuose ar atliekant fizinį siuntos tikrinimą, siunta gali būti grąžinamą į išsiuntimo šalį, sunaikinama, arba nustatytu būdu apdorojama.

Download