sausis 07, 2022
lt en
ATA sistema laikinam įvežimui

Adobe Stock

Kas yra ATA sistema?

ATA yra tarptautinė sistema, nustatanti prekių laikinojo įvežimo tvarką į sistemoje dalyvaujančių šalių teritorijas be muitų ir mokesčių bei neteikiant muitinei papildomų garantijų. Laikinajam prekių įvežimui naudojamas vienas muitinės dokumentas - ATA knygelė.

ATA sistema buvo sukurta atsižvelgiant į verslo poreikį gabenti prekes į muges ir tarptautines parodas, prekių pavyzdžius potencialiems pirkėjams bei gabenti savo profesinę įrangą. 

Koks yra ATA sistemos teisinis pagrindas?

ATA sistemos taikymas grindžiamas dviem pagrindinėmis tarptautinėmis konvencijomis:

  • Muitinės konvencija dėl prekių laikinojo įvežimo su ATA knygele (vadinama ATA konvencija), priimta Muitinių bendradarbiavimo tarybos (dabar Pasaulio muitinių organizacija) 1961 m. Briuselyje ir
  • Laikinojo įvežimo konvencija priimta Pasaulio muitinių organizacijos 1990 m. Stambule (vadinama Stambulo konvencija).

Tiek ATA konvencija, tiek Stambulo konvencija yra galiojančios. Tačiau pastaroji į vieną tarptautinį dokumentą apjungė visas esamas laikinojo įvežimo konvencijas, įskaitant ATA konvenciją.

Kas administruoja ATA sistemą?

Laikinai įvežant prekes, kurioms taikoma ATA sistema, importo muitai ir mokesčiai nemokami, nes ATA knygeles išleidžiančios nacionalinės asociacijos taiko tarptautinę garantiją. 

Šios nacionalinės asociacijos yra patvirtintos muitinės ir yra susijusios su tarptautine garantijų sistema, kurią administruoja Tarptautinių prekybos rūmų Pasaulio rūmų federacija (angl. ICC World Chambers Federation).

Daugiau informacijos

Pasaulio muitinių organizacija (anglų k.): http://www.wcoomd.org/en/topics/facilitation/instrument-and-tools/conventions/pf_ata_system_conven.aspx